I takt med at de fleste danskere kan købe bedre kameraer stilles der større krav til professionelle fotografer. Flere og flere danskere kaster sig nemlig over fotografering som hobby, men det er langt fra så let som det kan se ud. Så selv hvis du blot ser dig selv som amatør-fotograf er det en lang række basalle ting som det er afgørende at have styr på. Her kommer de tre første.
Lys og indfaldsvinkler
Det første man skal have helt styr på som fotograf uanset hvor god man er, er lys, indfaldsvinkler og ikke mindst skygger. Lys er afgørende for at skabe kontraster og fremhæve særlige dimensioner – både metaforisk og ikke mindst i praksis. Hvis man vil tage gode billeder – for eksempel ved solnedgange – er det afgørende at man forstår hvordan lys reflekteres og hvordan dette vil komme til at påvirke dine billeder.
Vi har alle set masser af eksempler på folk der stolt lægger billeder op på nettet hvor man næsten ikke kan se noget på grund af alt for kraftigt lys bagved en. Som hovedregel skal lys aldrig falde lige ind på en, men istedet fra siden, da man dermed undgår at få en blindende effekt.
Dimensioner – gør store elementer små og små elementer store
Det næste som man skal have styr på er hvordan dimensionerer spiller en rolle for et billedes fremtoning. Det klassiske eksempel på dette som de fleste kan forstå er når vi ser nogen ligge et billede op af en person der står med fingeren plantet ovenpå Eiffeltårnet.
Dette er det klassiske eksempel på hvordan man som fotograf med stor susces kan manipulere med et billedes dimensioner. Når man fotograferer kan dette både bruges til at lave sjov men også til at fremstille mere alvorlige emner, såsom da flygtninge strømmen ramte Danmark for to år siden. Her så man et godt eksempel på hvordan en voksen dansk betjent satte sig ved et lille barn omringet af en masse mennesker. Her kom både politimanden og barnet til at se små ud selvom der var stor fysisk forskel på de to aktører i billedet, men manipulationen med billedets dimensionerer gjorde at de to kom til at se lige små ud. Udover fotografer benytter film- kamerafolk sig også af denne teknik, hvis de vil have folk til at se støre eller mindre ud. Tom Cruise er ikke ret høj, men dette fremgår aldrig af hans film, på grund af denne teknik.
Farvesammensætninger – don’t fuck it up!
Det sidste som man skal have helt styr på som fotograf er farvesammensætninger. Dette gælder både naturlige ting, som de farver der opstår ved en solnedgang og det tøj og de farver som dine objekter omgiver sig med. Hvis man ikke har styr på farvesammensætninger, kan man komme til at skabe billeder som virker forivrende da vores øjne er vant til at bearbejde forskellige kontraster helt naturligt. Du ville jo aldrig lav en Power Point præsentation med lilla baggrund og blå skrift vel?