Home » Blog » Tre kulinariske forskelle imellem København og Jylland

Tre kulinariske forskelle imellem København og Jylland

Danmark er et lille land, men på trods af dette er der en række områder hvor hver enkel landsdel adskiller sig markant fra hinanden. Et af de ting der har fascineret mig længe er hvor store de kulinariske forskelle er fra landsdel til landsdel. Derfor kommer der her en kort guide til tre ting der adskiller København væsentligt fra Jylland inden for gastronomien – og nej det er ikke Michelin restauranter.

1: Pizzaen er klassisk i København – moderne i Jylland

Den første ting som er værd at lægge mærke til ved København når det kommer til mad er de pizzaer der serveres. I København er langt de fleste pizzariaer inspireret af Italien og det italienske køkken, og derfor er det særligt ingredienser som rucola og ikke mindst parmaskinke som er populære. I Jylland, hvor jeg kommer fra, er det småt med de klassiske italienske pizzaer. I Jylland er de fleste pizzaer proppet med kød herunder særligt kebab, og genre salat og dressing. Kort sagt er kurdiske pizzaer lang mere populære og der er i min bog ikke noget der er rigtigt eller forkert, men det er dog bemærkelsesværdigt, at det er jyderne som her er de innovative, imens københavnerne er de konservative – i hvert fald når det kommer til pizza.

2: Indisk er in i København – Out i Jylland

En anden ting som er markant anderledes imellem København og nok resten af landet er at det næsten kun er i København at indisk mad er in. Her finder man mange lækre indiske restauranter – både som a la carte og ikke mindst som takeaway. Jeg er selv stor fan, men man skal ikke langt ud af København før der bliver langt imellem de indiske spisesteder. Indtil videre har jeg ikke haft held med at finde gode og seriøse indiske restauranter når jeg har været hjemme på besøg i provinsen. Både Aarhus og Aalborg har nok nogle gode restauranter, men der er langt til at vi kan sige at indisk mad er blevet mainstream herhjemme. Personligt håber jeg at det snart kommer.

3: Priserne bankes helt i bund i København

En tredje ting som adskiller København fra andre dele af landet rent kulinarisk, er priserne. I København er der utrolig stor fokus på at levere billige og simple retter mad til særligt unge mennesker herunder studerende. Disse koncepter ses også i udlandet, men ikke i samme grad derhjemme i Jylland – og det er selvom at der er mange store og mellemstore studiebyer i Jylland, herunder blandt andet Holstebro, Herning og ikke mindst Esbjerg. Her håber jeg at vi vil se en endnu større grad af konkurrence på priserne – også uden for de store byer til gavn for særligt unge og måske endda også de ældre.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *